Gyakori kérdések a székhelyszolgáltatással kapcsolatban (3. rész)

Korábban már szemezgettünk ügyfeleink leggyakrabban előforduló kérdései közül, mely a székhelyszolgáltatás, vagy az iparűzési adó témáját érintik, ezt itt  és itt tudja visszanézni. Itt vannak az újabb kérdések, és természetesen a válaszaink is.

Cégmódosítást követően azonnal életbe lép az ipa mentesség?

Click here to add your own text

A kérdés jogos, hiszen fontos szempont ez egy cégvezetőnek, a székhelyváltás procedúrája előtt.

Mivel az adott adóévben a cég két önkormányzat illetékességi területén működik, így az éves adóalapját meg kell osztani a törvény által felkínált megosztási módszerek valamelyikével, melyről itt olvashat bővebben. A székhely megszűnése után a következő év május 31-ig záróbevallást kell beadni az adott Önkormányzat felé- célszerű minél hamarabb leadni ezt a könyvelő segítségével.

Mivel március 15-én és szeptember 15-én kell az iparűzési adót befizetni, értelemszerűen a cégmódosítást követően azonnal nem lesz érezhető az adóoptimalizálás hatása, viszont a napra pontos elszámolásnak köszönhetően, minél előbb választ iparűzési adómentes települést székhelyeként, annál hamarabb lép életbe ez a közteher csökkentési lehetőség.

Viszont a következő bevalláskor már nem kell ezzel az adónemmel foglalkoznia, ha a Company Assistant Service Kft.-nél, Csomádon lesz a székhelye.

Egyéni vállalkozóként (EV) is jó nekem egy ipamentes székhely?

Az egyéni vállalkozókra sokszor teljesen más szabályok vonatkoznak mint a Kft., vagy Bt., Zrt. jogi személyiségekre.

Ettől függetlenül az egyéni vállalkozóknak is kell iparűzési adót fizetniük, bár az esetek többségében kevesebbet, mint egy Kft-nek. Ennek szabályairól, és lehetőségeiről minden esetben a könyvelőt, vagy adótanácsadót kell megkérdezni. Ők azok, akik javaslatot tudnak adni arra, mi éri meg jobban.

De Csomádon várjuk azon vállalkozókat is, akik ezt a formáját választották a gazdasági tevékenységnek.

Praktikusan egy egyéni vállalkozó, nem csak az iparűzési adócsökkentés miatt, hanem céges adminisztrációjának megkönnyítése céljából is kiválóan igénybe tudja venni a székhelyszolgáltatást.

KATA-s vagyok. Engem érint mindez?

Click here to add your own text

Annak, aki KATA-s vállalkozói formát választ, ugyanúgy kell  iparűzési adót fizetniük.

KATA hatálya alatt az iparűzési adó alapja megállapítható:

  • a főszabály szerint, vagy
  • 8 millió forint bevételig a bevétel 80 százalékában, vagy
  • a székhelyre és a telephelyre önkormányzatonként 2,5-2,5 millió forint adóalapot  vélelmezve.

Ugyanez vonatkozik a hasonló adózási formájú KIVA-ra is.

KIVA hatálya alatt az iparűzési adó alapja megállapítható

  • a fentebb már emílített főszabály, vagy
  • 8 millió forint árbevételig a bevétel 80 százaléka az adó alapja, vagy
  • a kiva-alap 120 százaléka az iparűzési adó alapja

Összességében elmondható, hogy ezek az adóalanyok is tudnak iparűzési adót csökkenteni, ha Csomádra, a Company Assistant Service Kft-hez teszik székhelyüket, vagy fióktelepüket!

Érdekel az ingyenes székhely-szakértői tanácsadás!

(A cikket készítette: Kovács Anett, Company Assistant Service Kft.)

Kép forrása: pixabay.com

További bejegyzések:

,

Mihez kezdjen a KATA törvény szigorítása után?

Mihez kezdjen a KATA törvény szigorítása után?   A július 12-én elfogadott KATA adózás szigorítása miatt az ezen adózási formát választók nagy aránya szeptembertől kénytelen lesz más adózási módszert választani.…
,

Megválogathatjuk-e az ügyfeleinket?

A mondás szerint madarat tolláról, embert barátjáról. Véleményünk szerint ez a szolgáltató vállalkozásokra is igaz, hiszen a leendő ügyfelek egyik választási szempontja a referencia lista, azaz kikkel dolgozunk, és ők milyen…
székhelyszolgáltatás
széhkelyszolgáltatás
Adózás

A műszaki tanácsadó esete az adóhatósággal

Ügyfeleink visszajelzése mindennél fontosabb számunkra, hiszen így tudjuk sikeresen fejleszteni szolgáltatásainkat. Ilyen például egyik kedvenc példám, ami jól szemlélteti munkák hasznát.
ipa mentes település

3 kizáró tényező, ami miatt nem érdemes IPA-mentes településre költöztetni cége székhelyét

Sokaknak felcsillan a szeme az adóoptimalizálás hallatán, de sajnos nem mindenki tudja kihasználni ezt a lehetőséget. Viszont erről sosem beszél senki, mert a székhelyszolgáltatók félnek attól, hogy ügyfelet veszítenek, az ügyvédek és a könyvelők pedig inkább azon vannak, hogy eleve lebeszéljék a vállalkozókat a székhelyváltásról.
adó optimalizálás

4+1 teendő, amit ne felejtsen el, mielőtt IPA-mentes településre költözne

Magyarországon megközelítőleg 500 olyan település van, ahol nem kell iparűzési adót fizetniük a vállalkozásoknak az önkormányzat felé. Budapesthez legközelebb Csomád fekszik, ahol ilyen megtakarítási lehetőségeket tudnak igénybe venni a cégek.
székhelyszolgáltatás

Hogyan lehet legális az iparűzési adó-mentesség?

Sokszor belefutottunk már ebbe a kérdésbe, ami érthető is, hiszen minden tudatos cégvezető először a törvényi kötelezettségeket és előírásokat veszi figyelembe. Olvassa el, vajon mit lehet tudni erről a székhelyszolgáltatás kapcsán!
széhkelyszolgáltatás

Kinek éri meg a székhelyszolgáltatás igénybe vétele?

A székhely a gyártó, termelő vállalkozásoknál általában az a központ, telephely, ahol a termelés folyik. De mi a helyzet azzal a cégvezetővel, akinek nincs helyhez kötött tevékenysége? Milyen lehetőségei vannak egy tanácsadónak, egy grafikai stúdiónak vagy egy webáruház üzemeltetőnek?