Hogyan lehet legális az iparűzési adó mentesség?

Közzétéve
2016.08.09.

Sokszor belefutottunk már ebbe a kérdésbe, ami érthető is, hiszen minden tudatos cégvezető először a törvényi kötelezettségeket és előírásokat veszi figyelembe, bármilyen üzleti döntést is hozzon.

székhelyszolgáltatás

Vélhetően Ön is találkozott már egy kellemes hazai wellness hétvége kapcsán az idegenforgalmi adó fogalmával. Köztudott, hogy például Hévízen ez az összeg 500 Ft minden megkezdett vendégéjszakára, míg Vácott csupán 300 Ft. Azért változó ez minden településen, mert mértékét a helyi önkormányzat határozza meg. Ugyanilyen helyi adó, az árbevétel nagyságából következő iparűzési adó is, így azzal az illetékes helyi önkormányzat rendelkezik a törvényben kapott felhatalmazás alapján. Abban az esetben, ha a vállalkozás székhelye és telephelye más településen van akkor meg kell osztani az iparűzési adót. Ennek mikéntjéről itt írtunk.

A helyi adók megállapítása az önkormányzat feladata, különleges tulajdonsága, hogy nem kötelező egyiket sem kivetnie, így annak beszedéséről is az önkormányzat dönt. Ilyen helyi adó az iparűzési adón kívül pl.: a gépjárműadó (régen súlyadó), az építményadó, a telekadó, a luxusadó és nem utolsó sorban a kommunális adó is.

Az Országgyűlés a helyi önkormányzatok működéséhez elengedhetetlenül szükséges pénzügyi forrásának megteremtése céljából megalkotta a helyi adókról szóló, 1990. évi C. törvényt.

Helyi adó megállapítása az önkormányzat feladata, különleges tulajdonsága, hogy nem kötelező egyiket sem kivetnie, így annak beszedéséről is az önkormányzat dönt.

Magyarország legtöbb településén az iparűzési adó nagysága az adóalap 2 %-a, amely egy 8-10 milliós árbevételű cégnél, több százezer forintot is kitehet. Azonban országunkban van, több mint 400 olyan település is, ahol ez az adó ennél kevesebb vagy az önkormányzat döntése alapján 0 %. Így azon a vállalkozásoknak, akiknek ilyen településen van a székhelye, egyáltalán nem kell ezt az adónemet befizetni, ahogy például a Pest megyei Csomádon sem.

Az erről szóló helyi rendeletet megtalálja Csomád honlapján.